22. септембар 2011.

Predmet i grane psihologije

Ovo je prva i učenicima obično dosadna lekcija koja odgovara na pitanje šta je psihologija i taj (misteriozni) psihički život, koje psihološke discipline postoje i koje nauke sarađuju tesno sa psihologijom. Da bi razbila monotoniju frontalnog rada čas počnem radionički.
U levi ugao table napišem šta je psihologija i tražim da asociraju na reč. Obično se pojave asocijacije na ludilo i probleme a onda kao pravi dobar psiholog razbijam prederasude da je psihologija nauka ekskluzivno o ludima. To činim tako što zajedno definišemo psihologiju i sami se uverimo kako psihologija ima širi dijapazon a obećam im da će raznovrsnost psihologije videti i kroz njene grane.
Ponekada uđem u učionicu prvoga časa i napišem na tablu jednostavno sročeno pitanje: Šta će nam psihologija? Pojavljuju se razni odgovori: da upoznamo sebe, da pomognemo sebi ili drugima, zato što moramo da je učimo, zato što je u rasporedu, psihologija nam ne treba ili kako kažu ni za šta ali bude i odgovora zato što je zanimljiva. Naravno da moraju da je uče, naravno da mogu da pomognu sebi i drugima i naravno da je zanimljiva. Sasvim sigurno je i da nekima nikad više neće trebati nakon što im zaključim ocenu. To su sve odlične teme za diskusiju i upoznavanje učenika na prvom času.
Nešto se mislim, dve ideje za razmrdavanje časa su sasvim dosta za početak.

2 коментара:

  1. Ooooooooooooooooooooooo, pa čestitam na blogu!!!!

    Heh, mislim da će tvoja iskustva sa učenicima da mi pomognu u komunikaciji sa mladeži. :)

    ОдговориИзбриши