18. мај 2012.

Ko čeka dobar udžbenik, dočeka!


U četvrtak 15, maja 2012. Godine u Hotelu Park u Novom Sadu održana je promocija novog udžbenika “Psihologija za drugi razred gimanzije”, izdavač je Novi Logos. Dobra organizacija, početak u najavljeno vreme i ljubaznost organizatora su obećavali a mi se nismo ludo radovali. Ukartko: udžbenik je izuzetno dobar. 

Treba doneti konačan sud nakon barem godinu dana korišćenja ali na prvi pogled čini se da je novi udžbenik uspeo da “pokrije” sve nedostatke koje je trenutno najkorišćeniji udžbenik Nikole Rota i Slavoljuba Radonjića ima. Dobro je što je autorka udžbenika Biljana Milojević Apostolović radila prvo 12 godina u nastavi pa je užbenik nastao kao potreba, javio se kao ideja iz neposrednog rada sa učenicima. Znači pisan je onako insajderski, pisala ga jedna od nas, profanka, koleginica a ne neki kancelariski um koji veruje da su sva deca motivisana i samo treba da im se priča, bilo šta a oni spremni, upijaju svaku reč. Dosadašnji problemi (vezani za udžbenik) u radu sa učenicima druge godine gimnazije uglavnom su se ticali nekoliko stvari:
1.      Mnogo nepoznatih izraza, nova terminologija koja otežava samostalni rad učenika – ovo smo se trudili da prevaziđemo razjašnjavanjem i uprošćavanjem sadržaja
2.      Veoma stručan jezik i stil pisanja pa stoga učenicima nerazumljiv  - ovo smo prevazilazili isticanjem bitnih delova lekcije i često diktiranjem.
3.      Malo ilustracija i svežih primera iz nauke, primera iz života – internet i njegovi sadržaji (uglavnom na engleskom) su spas za bogaćenje predavanja, za obezbeđivanje dinamike, buđenje interesovanja a time i motivacije naših učenika.
4.      Neke teme su obrađivane na više različitih mesta sa više različitih aspekata (emocije, razvoj inteligencije i drugo) – ovo nismo prevazilazili, tako smo predavali potsećajući učenike da smo o tome govorili već tamo i tamo ili da ima veze sa nečim predhodno rečenim (a imaće i sa nečim o čemu tek treba da pričamo).

Sve ovo otežava rad. Učenici koji upišu drugu godinu gimnazije i saznaju da će slušati psihologiju obično imaju različita pozitivna očekivanja. Ta očekvianja su često nerealna jer oni nekad veruju da ih nastavnik psihologije skenira pogledom i može da vidi sve što misle i osećaju pa možda i njih to nauči ili veruju da će na nastavi rešiti svoje lične probleme, često misle da će se na časovima beskrajno diskutovati o dubinama ljudske duše bez nekih ozbiljnijih provera znanja a možda najčešće uverenje je da će isključivo biti govora o duševnim poremećajima. U svakom slučaju oni imaju pozitivna očekivanja i često ih je veliki broj zainteresovan da učestvuje u radu. U susretu sa prvim suvoparnim lekcijama o predmetu i granama psihologije ili metodama i tehnikama istraživanja ovo oduševljenje polako splašnjava da bi ga lekcija o fiziološkim osnovama psihičkog života onako totalno i potpuno izduvala, kao da ga nikad bilo nije.  Velika je muka posle uvući ih u priču i zainteresovati za lekcije koje dolaze a najzanimljivije ih čekaju tek u drugom polugodištu.
Na prvi pogled čini se da novi udžbenik, prevazilazi pobrojane nedostatke. Rečnik udžbenika je prijemčiv i pitak ali ne i banalan, ima lepih i duhovith ilustracija, sadržaji odgovaraju planu i programu ali su malo drugačije i veoma logično oraganizovani. U udžbeniku se obilato koriste svi trikovi koji drže pažnju kao što su variranje boja, oblika (slova i polja u kojima se tekstovi nalaze), veličine i debljine slova (teksta). Zanimljivo je i odvajanje različitih sadržaja na vizuelan način opet korišćenjem boja i oblika koji kada se upoznate sa udžbenikom postaju prepoznatljivi “najavljivači” određenog tipa sadržaja. Na kraju lekcija nalaze se rezimei i pitanja iz pređenog gradiva, poređana po težini. I taman kad pomislite da je sve to lepo i krasno ali ko će pisati sad OPET sve pripreme za čas, planove i programe kad ono iskače zec iz žbuna: ako naručite udžbenik za bar jedno celo odeljenje dobijate Priručnik sa CD-om na kome imate sve to plus još zanimljivih sadržaja. Ovaj priručnik uradila je mr. Biljana Nikolić i izgleda veoma korisno i zanimljivo. Najvažnije je što je praktičan. Daje osnovu za rad na času a ona se može prema afinitetima varirati, na CD-u se može pisati i brisati ali se može koristiti i već pripremljeni materijal. Ono što je jedina moguća zamerka je da su pripreme dobre ali za neke inspektore šture. Međutim, čak i da je tako opet imate solidnu osnovu pirpreme koju je moguće razraditi. Mnogo je obradovala činjenica da je autroka pronašla i definisala ona čuda od funkcionalinh, operativnih i vaspitnih ciljeva za svaki čas, tj. za svaku nastavno jedinicu.
Posle dužeg vremena i odlazaka na razne seminare, edukacije i prezentacije susret sa novim udžbenikom  bio je jedno lepo porfesionalno iskustvo. Moglo se čuti i videti nešto korisno, autorke i predstavnica kuće Logos su bile pristupačne i veoma ljubazne, zanimljivo su izlagale, podeljeni materijal je kvalitetan i lep: sem udžbenika (koji autorka bloga sad nosi ko Čarli Braun svoje ćebe pa stalno zaviruje unutra) učesnici su dobili još i lepu i zgodnu za velike sveske Logos tašnu, notes tvrdih korica i dvobojnu hemijsku. Posluženje je bilo fino, kažu da su kolači (naročito neki roza rolat) bili jako ukusni, međutim to ne možemo potvrditi iskustveno. S druge strane kafa i sok su bili dobri, to smo porverili.
Jedina moguća prepreka u korišćenju ovog udžbenika je cena. Košta 900 dinara što je većini roditelja danas puno da izdvoje za udžbenik iz predmeta koji se sluša godinu dana i ne više. Ipak kada to uporedite na primer sa cenama pića koje učenici u izlasku popiju i više od dva onda će vam biti jasno da ako ne izađu dva tri puta u toku godine na kafu i sok, mogu uzeti udžbenik koji je kvalitetan i koji mogu i kasnije, kada im ne bude trebao za nastavu prelistavati i iščitavati.

P.S. Knjiga “Stres u učionici” koju je dobila jedna srećna učesnica prezentacije, izvučena iz šešira, namerno nije pomenta u ovom malom izveštaju, iz čiste ljubomore.

                "Čovek bez problema, to strašna je stvar".

2 коментара:

  1. Hvala na iscrpnom izveštaju! Za nas koji nismo bili na prezentaciji ovaj prikaz deluje prilično motivišuće. Izgleda da je era zanimljivih udžbenika konačno otpočela i kod nas...

    ОдговориИзбриши
  2. Dugo smo čekal i tu eru, zaista.
    Što se pormocija tiče možda nije kasno ovo je bila prva u NS ali ima još u drugim gradovima treba videti kad su na satu Logosa.

    ОдговориИзбриши