27. август 2012.

GoodLife savet: Požuri polako

Živimo u vremenu kad je veliki problem ako elektronska pošta nije stigla istog minuta kada je poslata, ako internet ne radi mi osećamo da nam je život u zastoju jer ne dobijamo sve željene informacije, ako telefon neće da pošalje važan SMS u stanju smo da se odamo verbalnoj agresiji na račun proizvođača, mobilnog operatera, države i svoje zle sreće. Jer sve mora brzo. Sve mora odmah inače nije dovoljno dobro. Svaka usluga, da bi bila kvalitetna mora da bude i brza. Danas niko nema strpljenja da čeka.


22. август 2012.

Konflikti - unutrašnji i međulični


Svađa, tuča, krv, nerazumevanje, agresivnost, strah, pretnja, rešenje, ubolji uvid, akcija – reakcija, umor. Sve ovo i još mnogo sličnog su asocijacije na reč konflikt. Ovo sasvim odgovara latinskom značenju reči konkflikt; conflicatre – udariti u nešto, sukob, rasprava koja preti da se  zakomplikuje.

Dobar uobičajeni početak priče o kofliktima, koji (ja mislim) sve i jedna radionica konflikata koristi jesu gorenavedene asocijacije na reč konflikt. Lično, tako uvek počinjem lekciju o konfliktima: ispišem ovu reč na tablu i ostavim kredu (ili flomaster) tako da učenici priđu, uzmu je i napišu sami koje im to sve reči padaju na pamet kada čuju reč konflikt. Ovakav pristup pokazuje da učenici (a radioničko iskustvo mi govori i odrasli ljudi) uvek i sigurno vezuju dve “stvari”: konflikti su isključivo negativni – takve i asocijacije izazivaju najčešće i druga stvar: pod njima se uvek podrazumevaju spoljašnji a ne (u našem programu zastupljeni) unutrašnji konflikti.